Det är inte den stora som vinner över den lilla. Det är den snabba som vinner över den långsamma.

— Det är inte den stora som vinner över den lilla. Det är den snabba som vinner över den långsamma.

Bakgrund

Detta uttalande hörde jag från Niklas Zennström (sv.wikipedia.org/wiki/Niklas_Zennström) när han sommarpratade i P1. Det är ett uttalande som ligger i linje med Charles Darwin citat. Tydligen finns/fanns det en skylt på Kinnevik, där Zennström började sin karriär inom Tele2, med detta uttalande. Ett förhållningssätt som Zennström valt att arbetat efter.

Reflektion

I dagens ekonomi, samhälle eller vad du än må förhålla dig till gäller det att vara lättrörlig. Du behöver vara agil. Och då handlar det inte om att han en agil projektmodell, agil produktutveckling eller något liknande. Det handlar om att du har en agil styrning, ledning och organisation av ditt företag. En agil kultur. En styrelse, ledning och organisation som är agil för att smidigt kunna förändra sig.

Varför var det inte Telia (före detta Televerket) som skapade Skype? Varför var det inte Nordea, SEB, Swedbank eller någon annan ”storbank” som skapade Klarna, iZettle eller någon annan av våra nya banktjänster? Varför var det inte EMI eller Sony Music som skapde Spotify?

Jo, för att vi gör vårt allt för att ”behålla” det vi har, än att utvecklas. De ”stora” och etablerade hinner inte med och de har inte samma innovationsklimat i sina verksamheter och i sina organisationer. De ”små” och lättrörliga vinner.

Lästips inom området

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *