Onödiga funktioner skapar merkostnader

— Onödiga funktioner skapar merkostnader!

Reflektion

Ett stort och dolt problem är levererad funktionalitet som aldrig används av den tilltänkta slutanvändaren. Enligt studier är det upp till 40–50 procent av en produkt som inte används, som därmed hade kunna undvikas att utvecklas och på så sätt sparat resurser (pengar, kalendertid etc) i projektet. Använd dig av 80/20-regeln för att undvika den funktionalitet som bidrar till kostnader i ditt projekt och inte ROI (ekonomisk avkastning) genom investering.

Ökad komplexitet, buggar och framtida underhållskostnader

Inte nog med det — Denna ”döda kod” skapar problem i form av ökad komplexitet, buggar och framtida underhållskostnader. Både beställare och leverantör behöver förhålla sig och hantera den onödiga koden.

Beställ funktion ”för säkerhets skull”

Problemet har en tydlig koppling till avtal med fast pris och fast behov. Ambitionen är förmodligen att minska risken genom att beställa funktioner ”för säkerhets skull” även om man inte är riktigt säker på om de behövs. Tidigt i projektet saknas överblicken, och man vill inte drabbas av sena och dyra tilläggsbeställningar.

Bättre rulla tummarna än att bidra till ökade framtidskostnader

Scrum-gurun Jeff Sutherland brukar säga:

— Om inte vår beställare är helt säker på att detta krav tillför värde, är det bättre att vi spelar spel. Då bidrar vi i alla fall inte till ökade kostnader i framtiden för vår kund.

Läs om 80/20-regeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *