Vilja och våga! Är det kompetens?

Någon gång under första hälften av 2000-talet var jag på ett uppdrag hos Hultsfreds kommun och dåvarande Hultsfreds NäringslivsCentrum.

Vi var runt 30 deltagare från offentlig verksamhet, näringsliv, föreningar och andra samhällsrepresentanter. Vi befann hos på Hotell Hulingen och bl.a. hade vi en session om kompetens. Rubriken för stunden löd ungefär Vad är kompetens idag? ”Idag” var alltså för cirka tio år sedan. Vi arbetade i smågrupper och sessionen avslutades med att var och en gav sin syn på kompetens.

Ord som kunskap, erfarenhet, social med mera presenterades. Men det var två ord som skilde sig ur mängden. De var att vilja och att våga. Det var jag själv som presenterade dem som en del av kompetens. Det kvittar hur mycket kunskap du har och det kvittar hur mycket erfarenhet du har om du inte vill och om du inte vågar. Viljan är bland det starkaste du har.

Här finns en definition av vad kompetens är — kunskap, erfarenhet, färdighet, förmåga och vilja — men i den ingår inte våga. Undra vad kompetens är idag, första hälften av 2010-talet. Om det tio år senare tillkommit något intressant för att vara en attraktiv kompetens på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *